Om Dag Norgård

Dag Norgård är svensk regissör och manusförfattare, född 22 maj 1947 i Hamar i Norge. Han är bosatt på Österlen där han tidigare bedrev teaterverksamhet för barn och ungdomar kallat Scen Österlen.

Han är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm. Dag Norgård arbetade som skådespelare, regissör och dramatiker på Skånska Teatern fram till 1984.
Han skrev och regisserade uppmärksammade uppsättningar som "Kaspar Hauser", Robin Hood" och "Oda! - Saatans kvinna!!" Sedan dess har han varit verksam på över 20 teatrar runt om i Sverige som regissör och dramatiker.

Han har bland annat skrivit "Oda! – Saatans Kvinna" (som är översatt till fem språk och spelad på 12 olika scener i Norden och London), "Christian! – Jävla Kaarl!!" på Stockholms Stadsteater, "Oda och Christian" på Länsteatern i Skövde, "StjärnToken" i Landskrona, "Innan Allting Annat" på Norbottensteatern, "Trätornas Träsk" på Länsteatern i Skaraborg, 15 minutes of fame - en musikal för ScenÖsterlen, Willkommen - en musikal på ett behandlimgshem för unga mer eller mindre trasiga människor (28 roller) - hittills inte spelad (080101) och ungdomspjäserna "Anna och Nora" och "Den Tomma Stolen".

Dag Norgård har regisserat över 100 föreställningar runt om i Sverige, och hunnit med att vara Konstnärlig Ledare både för Skånska Teatern och på Stockholms Stadsteater, Stora Scenen. Han har undervisat på bland annat Teaterhögskolan i Malmö och Stockholm samt Balettakademien i Göteborg. Han är även en av initiativtagarna till SMES (Specialutformat Musikalestetiskt Program) på Österlengymnasiet i Simrishamn där han också har undervisat. Han har under år 2007 arbetat med dansteatergruppen Jeerk, Radioteatern i Malmö, Boomerangteatret, Borås Stadsteater med en alldeles ny Astrid Lindgren-berättelse: "Märit", och Teaterhögskolan i Luleå.

Våren 2008 spelade han "Edgar" i Strindbergs "Dödsdansen" i regi av Pontus Plaenge på Malmö Stadsteater, efter ett 28 år långt uppehåll som skådespelare. Han översatte den norske konstnären Odd Nerdrums pjäs "Emmanuel Kants sista dagar" som spelades på Mårten Pers Källa på Österlen, sammanställde ett Shakespeare-manus till Sven Wollter med monologer och sonetter som produceras av Musik i Syd.


historia
historia
historia